Choď na obsah Choď na menu
 


Vítam Vás na mojej stránke. Tí, ktorí sem zablúdili úplnou náhodou ale aj tí ktorí presne vedia čo hľadajú, tu nájdu niekoľko galérií mojich prác z oblasti maľby, plastiky a tvorby pamätných mincí a replík historických mincí.

                                                                         Mgr.Rastislav Turňa

 

 

 

Pár slov ku katalógom mincí

Katalóg mincí obsahuje autorské repliky mincí z obdobia staroveku a stredoveku prevažne z nášho  územia ale aj ostatnej Európy.

img_20200614_124212-01.jpg

Zberateľsky a odborne sa venujem dejinám numizmatiky na území Slovenska v rozmedzí od staroveku až po súčasnosť a keďže je mnoho takých kúskov, ku ktorým  nemám ani teoretickú šancu dostať sa, rozhodol som sa, že si ich ako výtvarník formou štúdijnej rezby jednoducho spravím.

Keďže sa objavil záujem aj zo strany iných zberateľov a nadšencov histórie , výrobu mincí som "zoficiálnil". Od roku  2003 spolupracujem s viacerými múzeami a ercheologickými expozíciami na Slovensku  a v Čechách v oblasti komisionálneho predaja. Medzi týmito miestami spomeniem napríklad VYŠEHRAD V PRAHE, či hrady ako LIKAVKA, LEVICE, FIĽAKOVO, ŠOMOŠKA,  MODRÝ KAMEŇ, STREČNO a Archeoskanzen  „HAVRÁNOK“ pri Liptovskej Mare.

 

Všetky repliky sú štúdijné rekonštrukcie so snahou čo najviac sa priblížiť pôvodnej podobe originálu. Sú vyrobené z cínu formou odlievania a patinované. Ich priemer a hrúbku som oproti originálom  znásobyl.  Jednak sú popisnejšie a potom dôvodom je aj to, aby moja snaha o autorské štúdie a rekonštrukcie nebola priestorom pre špekulantov (svojou prácou sa snažím byť numizmatike prínosom a nie skazou).

Aktuálnu ponuku replík historických mincí nájdete na

https://arte.estranky.sk/fotoalbum/02--repliky-historickych-minci/

 

 

Okrem replík mincí sa venujem aj tvorbe príležitostných pamätných mincí. Ich cena závisí od zložitosti reliéfu a objednaného množstva. Niekoľko ukážok z prác na objednávku nájdete v galérii  "Plakety a pamätné mince".

 

KOMENTÁR  KU  KATALÓGOM  MAĽBY

 

Medzi prácami v tejto galérii môžete vidieť dve základné témy , ktorým sa najčastejšie venujem.

V portrétnej tvorbe sa zameriavam predovšetkým na hľadanie a zaznamenávanie podôb symbiózy a pokoja v tvári človeka. Pod pojmom pokoj však nemyslím akúsi letargiu, či statickosť, ale skôr vyrovnanosť a harmóniu.

Aby však kompozícia nestrácala na živote , zároveň pri tom experimentujem so štruktúrou povrchu a spôsobom nanášania farby. Pri väčšine prác z princípu pri tom používam čo najširší nástroj, aby som nebol viazaný na detail , čím sa kompozícia člení na menšie farebné bloky. Tie sa následne do uceleného dojmu spájajú až v oku diváka. Samozrejme že sa okrem tohto experimentálneho prístupu k portrétu venujem aj realistickej portrétnej tvorbe. Zvlášť v prípade objednávok, kde si tak záujemca môže vybrať medzi rôznymi výtvarnými prístupmi ...

portrety-z-maroka--1--01.jpg

 

Abstrakcie, ktoré môžete v tejto galérii vidieť sú naopak už len čistou hrou s farebnosťou, štruktúrou a kompozíciou. Zameriavam sa v nich na experimenty so vzájomným pôsobením farby, ale hlavne s reliéfom povrchu, ktorý pri vyššej reliéfnosti dokáže spolupracovať s dopadajúcim svetlom nielen ako sprostredkovateľom, ale priamo spolutvorcom konečného dojmu.

Rozmery prác, či v prípade portrétov alebo abstrakcií sú od formátu A4 po A2. Pri všetkých je základnou technikou maľba akrylom či akvarel, pri čom niektoré z abstrakcií zahŕňajú aj kombinovanie iných techník...