Choď na obsah Choď na menu
 


Ako prežiť silvester?

29. 12. 2013

 Pre veľkú časť psov predstavajú rôzne petardy, svetlice a ohňostroje nebezpečné stresové sitácie. Zvieratá totiž to nedokážu pochopiť tento náš sviatok. 

Psy majú sluch niekoľkokrát citlivejší ako ľudia. No aj tak je veľa psov, ktorým ohňostroje vôbec nevadia, ide hlavne o loveckých alebo služobných psov, ktorí sa nedajú len tak rozhodiť. Sú zvyknutí na výstrely, ktoré sú podobné tým silvestrovským. Aj väčšina služobných plemien, ktoré sú len domácimi miláčikmi a neprešli žiadnym výcvikom, tak by im to tiež nemalo vadiť. Veľká časť psov prežíva silvester ako jeden veľký stres. Ako sa teda na silvestra pripraviť?

Tam, kde líšky dávajú dobrú noc

Ak bývate v centre mesta, kde každoročne vypukne veľký silvestrovský ošiaľ, je ideálne odísť niekam, kde je viac kľudu. Taká chalúpka niekde hlbokov lese je účinnou oázou kľudu nielen pre psa, ale aj pre vás. Keď človek vyrastie z veku, kedy na silvestra prežíval bujaré oslavy, tak potom príde rad na kľudné miesta, tam kde líšky dávajú dobrú noc. Pes vám za to bude určite veľmi vďačný. Tak pokiaľ máte babičku na dedine, horskú chatu alebo máte jednoducho kde odísť, tak neváhajte. Oslavte silvester v kľude v kruhu svojej rodiny a bez toho, aby sa váš pes zbytočne stresoval. 

Medzi svojimi

Kdekoľvek ste, je možné, že sa k vám silvestrovské zvuky dostanú. Rozhodne nenechávajte psa ktorý sa bojí petárd doma samého, mohol by ublížiť sebe alebo aj niečo poškodiť. Vezmite ho dovnútra v prípade, že ináč prebýva vonku v koterci. Pes, ktroý sa bojí, to určite lepšie prežije blízko pri svojej rodine, alebo pri iných domácich miláčikoch.

Pripravte sa na inváziu zvukov

Pustite nahlas televíziu alebo rádio, zavrete všetky dvere a okná, aby sa k vám dostalo čo najmenej silvestrovského hluku, a chovajte sa tak, akoby sa nič nedialo. Psa určite neľutujte, len by ste ho utvrdili v tom, že sa niečo deje. Ak chce byť pes zalezený niekde v kúte, nechajte ho. Len ho občas skontrolujte, či stres zvláda v určitej miere. Pokiaľ bude pes ochotný sa s vami nejako hrať, alebo cvičiť, odmeňujte ho obzvlášť dobrými pochúťkami. Taktiež mu môžte na zabavenie dať nejakú žuvaciu kosť. Proste mu dajte niečo, aby ho odpútalo od stresujúcich zvukov.

Podporné prostriedky

Ak viete, že psíkov strach je počas tejeto slávnosti každoročne neúnosný, že trpí do tej miery kedy hrozí poškodenie jeho duševného a fyzického zdravia, tak neváhajte a dopredu sa informujte o o možnostiach tlmené stres podpornými preparátmi. Váš veterinár vám na predpis určite dá nejaké ľahké sedatíva, ktoré psa uvedú do stavu, kedy príliš nevníma, čo sa okolo neho deje, Striktne dodržujte dávkovanie a rozhodne neexperimentujte! Psovi dávajte iba to, čo vám predpísal veterinár, určite nie žiadne ľudské ukľudňujúce prostriedky. Psa nenechávajte samého a a vždy ho kontrolujte, či je v poriadku. Stres je možné podchytiť aj podaním homeopatík. O podávaní sa poradte s veterinárom.                                                                   Taktiež je veľmi účinná Bachova terapia pre zvieratá. Ide o kvapky ktoré stačí psovi nakvapkať na piskótu a psovi určite neublížia, iba pomôžu. Viac informácií si prečítajte v článku Bachova terapia pre zvieratá

Prenášanie strachu

Psy sa dajú ľahko ovplyvniť chovaním ostatných. Preto ak budú vo vztyku so psom, ktorého petardy nijako nedesia, tak je možné, že to bude vnímať tak aj váš pes. Ale naopak ak bude so psami, ktoré to budú preživať veľmi stresovo, tak je pravdepodobné, že sa to prenesie aj na vášho psa a takéto stretnutia sa snažte obmedziť.

Tréning odolnosti

U niektorých psov je možné tento strach aspoň trochu zlepšiť alebo úplne odstrániť. Skúste sa spojiť s nejakým cvičiteľom, ktorý psa na takéto zvuky aspoň trochu pripraví.

Bez prechádzky to nejde

Pes sa musí vyvenčiť aj na silvestra. Ak viete, že váš pes na výstrely reaguje panicky, tak ho v žiadnom prípade nepúšťajte z vodítka. Jeden výstrel može spôsobiť aj útek psa. Pri svojom panickom úteku môže ľahko skončiť pod kolesami auta, alebo môže v hrôze pobehovať po meste a s každým výstrelom sa jeho strach bude stupňovať. Takýto "zážitok" môže spôsobiť aj doživotnú tramu a horšie preživanie hocijakých prenikavejších zvukov. Nezabudnite vášmu psovi pripnúť na obojok vaše meno, tel. číslo a adresu. Snažte sa zvieratko zaistiť natoľko, aby bola čo najmenšia pravdepodobnosť úteku, napr. viac utiahnite obojok. Na ďalšiu prechádzku treba ísť ešte dopoludnia, kedy je ešte aký taký kľud. Ak bude sneh, tak psa zapriahnete za sánky nehajte ho poriadne vybehať a večer tak potom ľahšie zaspí, taktiež ho môžte unaviť niekde na cvičisku. Medzi ôsmou až druhou hodinou radšej so psom vonku nevychádzajte. 

Čo ak pes predsa len utečie?

Nikdy neviete, čo sa stane. Pretrhne sa vodíkto, praskne karabína, pošmyknete sa na ľade a pes sa vy vyšmykne z ruky. V tom prípade si prečítajte článok Čo urobiť keď pes utečie. Každopádne sa na silvestra pripravte, urobte všetky možné opatrenia, aby ste zabránili problémom, a hlavne sami nestresujte. Viete, že pes je citlivý na emócie svojho pána. Tak Šťastný nový rok! :))))

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Recommendations: how to promote your psyaskrecky.estranky.sk

(LatonyaAcalo, 27. 3. 2018 11:16)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any antibot protection.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"